20 jaar

Voor de sector binnenvaart waren de afgelopen twintig jaar de beste twintig jaar uit haar historie. Dat is mijn stelling om de eerste twintig jaar Binnenvaartkrant mee af te sluiten. Wat? Heb je daar problemen mee?

We hebben net een waanzinnige crisis achter de rug, waarvan het slagveld nog niet eens in kaart is gebracht, laat staan dat we eraan toe zijn om met de opruiming te beginnen. Komt zo’n ordinair journalistje beweren dat we het zo goed hebben.

Icons_2015_EenPotNat

Laat me eerst even uitpraten. Die twintig jaar begonnen in februari 1997 en de eerste dertien jaar ging het crescendo. Ja, met de krant ook, maar toch vooral met de sector waar we over berichten. In die periode werden jaarlijks tussen de 150 en 200 schepen toegevoegd aan de vloot, met als topjaar 2009 (echt!) met meer dan 300 schepen. Ik denk dat het qua aantallen niet eens meer is dan honderd jaar geleden, maar dat weet ik niet zeker.

Wel weet ik zeker dat de kracht van deze schepen, het laadvermogen en hun omloopsnelheid een veelvoud is van wat er ooit eerder in een tijdsbestek van dertien jaar werd gebouwd. Natuurlijk hadden we een kredietcrisis in 2008 en veel kaartenhuisjes stortten in en veranderden wonderbaarlijk in dominostenen die alle sectoren omkegelden, incluis de binnenvaart.

De val was diep en voor velen een persoonlijke ramp, maar wat hebben we een mooie vloot en de kansen en beloftes op basis waarvan die prachtige schepen zijn gebouwd, staan nog recht overeind. De toekomstbeelden van toen zijn alleen maar dichterbij gekomen. Niet zoals het Havenbedrijf Rotterdam in 2010 beweerde met een spectaculaire verdrievoudiging in 2030, maar geleidelijk.

Je kan het een beetje vergelijken met de ontwikkeling van internet. Eind vorige eeuw (vlak na ’97 zeg maar) was er ook zo’n hoerastemming. Je kon het zo gek niet bedenken of het moest met heel veel geld via internet worden afgewikkeld. Internet bestond toen op beeldbuiscomputers, de ontvangst vaak nog via een telefoonlijn. Echt de oertijd. Mobiel internet was een lachertje.

De binnenvaart kon vooral fijn e-mailen naar de kinderen op het internaat en zo. Maar geen plaatjes meesturen, want dat duurde te lang en was te duur.

Dan ploft de zeepbel (weet je nog, Worldonline) en was het toen afgelopen? Nee, toen begon de opmars van internet pas goed, vervolgens kwam Steve Jobs met een paar briljante toepassingen en nu zijn we allemaal de hele dag online, vanaf dit jaar ook in Europa. Als iets goed is, komt het goed. Dus de afgelopen twintig jaar waren grotendeels goed in de binnenvaart. De komende twintig jaar zullen nog beter zijn.
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.