4us

Bedacht zojuist hoe gruwelijk het zou zijn als de stroom uitviel, dat mijn computer niet meer zou werken. Het zweet breekt me uit. Dan kan ik ook niet meer bij mijn wachtwoorden. Die zijn zo slim en veilig opgeslagen dat ik sowieso niet weet hoe ik er ooit bij zou kunnen. Normaal hoeft dat ook niet, want dat gaat automa­tisch, als je stroom hebt.

Nou ja, zonder computer heb je aan je wachtwoorden ook niet veel. Gerustgesteld pak ik de (digitale) krant erbij op de iPad. Ik lees in De Volkskrant dat ze bij de oude terminal van APM met een kladblokje bijhouden welke containers waar staan op de schepen die worden geladen omdat de computers niet werken. De nieuwe terminal van APM op de nieuwe Maasvlakte staat helemaal stil, want die is zo heftig geautomatiseerd dat kladblokjes niet meer welkom zijn.

Het overslagbedrijf werd getroffen door een virusaanval vorige week en heeft wat problemen met het opnieuw opstarten van het megagecompliceerde computernetwerk, dat zo vernuftig al die ingewikkelde containerlogistiek op zo’n grote terminal aanstuurt en tegelijk de informatie met (bijna) de snelheid van het licht naar de juiste plekken stuurt. Knap hoor, als het werkt.

Ik lees ook dat op het nieuwe, 4 miljard kostende, Britse vliegdekschip Queen Elizabeth (280 meter lang, 69 breed), dat nog niet eens in de vaart is gebracht, nog wordt gewerkt met Windows XP. Een achterhaald programma dat zelfs bij maker Microsoft al in het archief is opgeborgen. Lekker veilig idee dat ze zo met hun tijd meegaan. Ik hoop dat we in de EU snuggerder zijn.

Dat virus waar APM het slachtoffer van was, was alleen gevaarlijk voor Windows, het ‘operating system’ dat verreweg de meeste computers aanstuurt. Ik werk zelf veilig op een Apple-computer met een alternatief systeem dat wijlen Steve Jobs ooit bedacht. De uitvinder van Apple kwam in 2015 voorbij in de presentatie van Henk van Laar over Binnenvaart 3.0. Henk liet zien hoe Steve de iPhone introduceerde. Die iPhone was vorige week tien jaar oud: een geniaal apparaat dat de manier heeft veranderd waarop we leven op deze planeet.

Nieuw aan de iPhone was de wijze waarop digitale functies als e-mail, internet, bellen en muziek luisteren waren geïntegreerd in één toestel. Dat was ook de kern van Binnenvaart 3.0. Nee, niet muziek luisteren aan boord… het idee is om alle bestaande technieken te bundelen en het schip van de toekomst te bouwen. Het liefst zonder Windows XP, dat is zo virusgevoelig dat je straks met een kladblokje in het gangboord loopt in plaats van thuis met je iPhone het schip te besturen.
Of is dat Binnenvaart 4.1?
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.