Binnenvaartdebat druk bezocht

Het Binnenvaartcafé op 22 februari stond geheel in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Diverse Kamerleden gingen in Rotterdam met elkaar in debat over de toekomst van de binnenvaart. Vertegenwoordigers van de SP, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en CDA waren aanwezig en onder leiding van Bart Kuipers van Erasmus Universiteit Rotterdam ontstond een levendig debat over de positie van de binnenvaart in de logistieke keten, duurzaamheid, het belang van een goede vaarwegen-en haveninfrastructuur en arbeidsmarkt en onderwijs.

 

Icons_2016_Voortouw

Actuele cijfers binnenvaart nu altijd beschikbaar

Aansluitend aan het debat werd de nieuwe website binnenvaartcijfers.nl gelanceerd door het BVB en De Binnenvaartkrant. Het is van groot belang dat Nederland en Europa blijven investeren in het unieke vaarwegen-, binnen- en zeehavennetwerk dat de economische kerngebieden in Europa met elkaar verbindt.

Om het maatschappelijk en economische belang van de binnenvaart voor Nederland en Europa inzichtelijk te maken is de nieuwe website www.binnenvaartcijfers.nl in het leven geroepen. Op de website zijn eenvoudig de belangrijkste cijfers te vinden over goederentransport in Europa en meer specifiek in Nederland.

Alle grafieken en tabellen op de website worden permanent up-to-date gehouden door een automatische koppeling met verschillende bronnen. Naast openbare bronnen als CBS en Eurostat heeft ook de IVR gegevens (van het Rijnschepenregister) ter beschikking gesteld.
Maandenlang is er achter de schermen aan gewerkt en nu konden we hem dan met trots presenteren. Deze website is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Watertransport, met dank aan alle bronnen voor de informatie.

 

5voortouw_2Doe Dag groot succes

Tijdens het Beroepenfeest Alblas­serwaard On Stage heeft het BVB samen met JongBLN vmbo-leerlingen enthousiast gemaakt voor een beroep aan boord als matroos of kapitein. Ook Quo Vadis Personeelsdiensten stond daar en heeft tevens het werk in de binnenvaart bekend gemaakt.

Donderdag 23 februari was de Doe Dag en konden de leerlingen een dagje meelopen bij hun beroep van keuze. BVB en Quo Vadis hadden beide dezelfde matches met drie jongens; dus hebben we gezamenlijk een leuk programma bedacht.

Jordy, Corné en Joël hadden interesse voor een beroep in de binnenvaart en voeren die dag mee met het zandschip Willie. Ze gingen aan boord in Heteren, waar de Willie nog moest laden, namen een kijkje in de machinekamer en mochten zelf een stukje sturen. In Amerongen gingen ze weer van boord en kregen ze een tasje met informatie en posters mee naar huis. Ze waren alle drie onder de indruk van en enthousiast over hun reisje.
Met dank aan de Willie voor de gastvrijheid!

5voortouw_1


GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.