Coalitie

Wat is democratie toch een veelzijdig begrip. De Turkse president vraagt zijn bevolking om meer macht. Dat lijkt democratisch maar dat is het natuurlijk niet als je tegenstanders gevangenzet en monddood maakt. Wat hebben wij daarmee te maken?

Nou, als op de Rotterdamse Westblaak rellen uitbreken en Turkse ministers ons land worden uitgezet, is het ineens wel erg dichtbij. Als onze regering vervolgens wordt uitgemaakt voor nazistisch, ga je toch denken dat er iets aan de hand is. En dat vlak voor de Kamerverkiezingen.

De meest slaapverwekkende campagne ooit veert plotsklaps op. Ineens doet het er niet meer toe vanaf welke leeftijd we AOW krijgen. Mis­schien toch niet meer zo’n goed idee om het volkslied in de klas te gaan zingen. En welk volkslied moeten die arme kinderen dan zingen?

Wat kwam die Turkse minister eigenlijk doen in Nederland? Voorlich­ten over het referendum? Hebben Turken geen internet? En wat doen die schotelantennes aan die balkons? En de mensen die bij een toespraak komen luisteren, zijn toch al overtuigd, dus je wint er geen zieltjes mee. Het gaat eigenlijk alleen om de publiciteit die zo’n manifestatie genereert. Nou, die hebben ze volop gekregen.

Alle partijen – ik DENK op 1 na – staan achter de regering. Da’s voor Mark Rutte ook een nieuwe ervaring. Het grappige is wel dat alle polls van de afgelopen maanden de prullenbak in kunnen (waar ze sowieso in horen) en dat volkomen onvoorspelbaar is wat er morgen (15 maart) uit deze verkiezingen voor uitslag rolt.

Als we ons niet laten verleiden tot een langdurig, gewelddadig conflict met onze Turkse vrienden, kunnen we ons vanaf morgen weer concentreren op de waan van de dag. Vast staat dat (hopelijk) niet één partij meer dan 75 zetels haalt. De volgende stap is een coalitie vormen. Dat is een ander woord voor samenwerken.

Daar zijn we dol op in de binnenvaart. Het is wel aardig om eens te kijken wat voor coalities interessant zijn voor onze dierbare sector (nee, de Partij voor de Dieren vindt de binnenvaart heel aaibaar, maar hun Plan B slaat niet op onze sector maar op groteske idealen voor de hele wereldbol).

Als je als partij ergens niks van afweet en in een reflex roept dat er vergroend moet worden, want dat klinkt altijd goed, dan val je af. Dus exit GroenLinks, D66 en PvdA. Jammer dat de SP bij voorbaat de VVD buitensluit, want dat zijn beide serieuze binnenvaartfans.

Dat zijn ook het CDA, de SGP en de ChristenUnie, hoor. Met die drie krijgt de regering een religieus tintje, met de SP of met de VVD. Linksom of rechtsom, we gaan een interessante tijd tegemoet, ook als Erdogan ons met rust laat.

 
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.