De vlag van Mao

In 1962 streefde Rotterdam New York voorbij en werd het de grootste haven ter wereld. Dat zou het meer dan veertig jaar blijven.
Bij zo’n status hoort een waardig representatievaartuig om zakenrelaties en hoogwaardigheidsbekleders kennis te laten maken met die haven. Zo kwam in 1964 DE MAZE in de vaart, die 33 jaar dienst heeft gedaan.

In 1997 werd ze vervangen door de Nieuwe Maze, waarbij opvalt dat de oude scheepsnaam werd geschreven met hoofdletters, maar bij de Nieuwe Maze niet.

Het werd een luxe uitgevoerde catamaran en de bouw werd voor 9,5 miljoen gulden gegund aan Scheepswerf Devo Mill in Hellevoetsluis. Het bedrijf ging failliet toen het schip half afgebouwd was, waarna het (toen nog Gemeentelijk) Havenbedrijf, om kosten te drukken, zelf de voltooiing ter hand nam op de eigen onderhoudslocatie in de 1e Eemhaven.Door het inhuren van derden liepen de kosten op tot 13,5 miljoen.

Het schip is nu alweer twintig jaar oud en kreeg begin 2015 bij Scheepswerf Kooiman in Zwijn­drecht een grondige refit. Inmiddels heeft de Nieuw Maze er zo’n 5.600 reizen op zitten met circa 112.000 gasten. Onder hen waren vele staatshoofden, regeringsfunctionarissen en leden van het Koninklijk Huis.

 

Sociale klassen

Goed gebruik is om bij buitenlandse gasten de vlag van hun land te voeren, zoals hier met een Chinese delegatie en de rode vlag met de vijfbenige gele ster, boogvormig omrand door vier kleinere.

De vlag van de Volksrepubliek China van Mao Zedong werd voor het eerst op 1 oktober 1949 gehesen, waarbij het rood staat voor het communisme, de grote ster voor de Chinese communistische partij en de vier kleine sterren de sociale klassen symboliseren:
arbeiders, boeren, kleine burgerij en patriottische ondernemers.

tekst en fotografie: Cees de Keijzer
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.