Een bejaarde zeedame

Ze kwam in 1948 in de vaart en is het oudste nog varende cruiseschip. Komend van Tilbury, met bestemming Wilhelminakade ziet de Astoria er met haar 69 jaar, en glanzend in de ochtendzon, nog prima uit.

1948 is trouwens hetzelfde jaar waarin Koningin Wilhelmina aan Rotterdam de wapenspreuk ‘sterker door strijd’ toekende. De bejaarde zeedame zit goed in de verf en heeft in al die jaren kennelijk net zoveel facelifts ondergaan als Patricia Paay. De diva kwam in 1949 in Rotterdam ter wereld en is dus bijna net zo oud als de Astoria.

 

Wereldnieuws

Die kwam in het Zweedse Gotenburg als Stockholm ter wereld en werd op 25 juli 1956 wereldnieuws door de aanvaring met het Italiaanse passagiersschip Andrea Doria. Dat zonk en 46 passagiers kwamen om. De Stockholm had meer geluk en bleef drijven.

Het schip werd gebouwd door Götaverken en heeft nog een fraai ogende zeeg: het in de lengterichting, vanuit het midden oplopende, dek naar voor- en achtersteven vergroot het reservedrijfvermogen.

Heden ten dage worden schepen zo niet meer gebouwd en is alles rechttoe rechtaan en vierkant. Toch heeft CMV (Cruise & Maritime Voyages), waarvoor de Astoria vaart, nóg een schip met zo’n zeeg. Dat is de eveneens bejaarde Marco Polo, die in 1965 als Aleksandr Pushkin te water werd gelaten, in 1990 zijn huidige naam kreeg en maar één keer van naam veranderde.

Dat is met de Astoria anders gelopen. Zij heeft inmiddels haar elfde naam, waarbij vijf keer werd omgevlagd van Zweden via Oost-Duitsland, Panama en Italië naar het Portugese Madeira. De BT is 16.144 en met haar lengte van 160 meter heeft ze accommodatie voor 550 passagiers. Die konden een halve dag in Rotterdam passagieren, waarna men vertrok naar Eidfjord in Noorwegen.

tekst en fotografie: Cees de Keijzer/Jan de Jonge

 
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.