Een smetteloze smeerpijp

Onderweg naar zee en met de ebstroom mee glijdt een witte prinses van Princess Cruises verheven en majestueus door het water. Haar boeg doet denken aan de neus van een dolfijn en ze ziet er smetteloos uit, althans boven de waterlijn.

Hoe het onder die waterlijn is, moet je maar afwachten, want met een Bruto Tonnage van 112.894 en 290 meter lang is ze niet het grootste cruiseschip, maar wel recordhoudster op een ander gebied. Deze prinses heeft namelijk een boete gekregen van 40 miljoen dollar, in haar soort de grootste ooit.

 

Lozen

Een federale rechter in Miami heeft de Caribbean Princess veroordeeld wegens het sinds 2005 opzettelijk lozen van onbehandeld oliehoudend bilgewater, waarbij de monitor geen olie registreerde doordat er via een bypass schoon water doorheen werd gepompt. Bovendien werd stelselmatig het oliejournaal vervalst om de vervuiling te verdoezelen. Het betrof niet alleen Amerikaanse wateren, maar ook een illegale lozing van 4.227 gallons (16.000 liter) op 23 mijl uit de Engelse kust.

Een klokkenluider heeft de malversaties aangedragen bij de US Coast Guard, die de zaak tot op de bodem heeft uitgezocht. Uiteindelijk heeft Princess Cruise Lines op 19 april 2017 volledig schuld bekend. De klokkenluidende officier ontving een miljoen dollar.

 

Forse deuk

Het is een forse deuk in het milieu-imago van de rederij, die onderdeel is van Carnival Corporation. Daaronder ressorteren ook Aida, Costa, Cunard, Holland America Line, P&O en Seabourn. Als bijkomende boetedoening worden ook zij de komende vijf jaar geïnspecteerd op een milieuvoldoeningsprogramma onder supervisie van het gerechtshof.

Toch blijft de Caribbean Princess een mooi zeekasteel, waarvan ook het interieur fraai is uitgevoerd. Niet in het minst de disco in de spoiler achterop. Je kunt er komen via een schuine lopende band en overdag is het daar een oase van rust.

 

tekst en fotografie: Cees de Keijzer
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.