Formatie

Kom op, we leven in 2017; dus waarom gaan we ouderwets om een tafel zitten om te bespreken wat voor kabinet we in elkaar timmeren?

Waarom vragen we niet Mark Zucker­berg, of beter nog Sundar Pichai (CEO van Google) om een supergaaf algo­ritme dat binnen 0,.0367 seconde de partijprogramma’s en de (of het gebrek aan) persoonlijke kwaliteiten van die vier politici omzet in een regeerakkoord?

Dat is bijna net zo ingewikkeld als het vinden van een nieuwe bondscoach. De Nederlandse identiteit was zaterdag ver te zoeken.

Groen Links of Rechts klinkt heel leuk voor een milieuvriendelijke tak van tansport, maar als straks Femke Halsema minister wordt van Infrastructuur & Milieu, dan betekent dat voor de binnenvaart investeren in vergroening van de schepen. Daar is natuurlijk niemand tegen, tenzij je dat moet betalen. Dat is een kant van de medaille die GroenLinks nog nooit  heeft bekeken. De comfortabele charme van de oppositie is dat je de consequenties van wat je roept, mag negeren.

Dat Amerikaanse softwaregiganten worden geraadpleegd om het hier te regelen, is natuurlijk (nog) niet realistisch; dus komt het aan op het politieke handwerk van de voormalige lijsttrekkers. Als je hunkert naar regeermacht, ben je chantabel. Je moet natuurlijk de drie gedistingeerde leiders van VVD, CDA en D66 niet vergelijken met Patrick Kluivert, maar je bent wel net zo kwetsbaar als je zo duidelijk laat blijken hoe graag je wilt regeren.

De linkse lijsttrekker kan met z’n 14 zetels zomaar die drie knapen met hun 71 zetels machteloos maken en dat doet pijn hoor als je mee wilt doen in het spelletje om de macht.

Het ‘motorblok van de coalitie’ (Rutte, Buma en Pechtold) zal Jesse Klaver moeten overrompelen met groene beloftes en daar kan de binnenvaart een glansrol opeisen. Niet (alleen) door te vergroenen, maar het Motorblok mag GroenLinks duidelijk maken dat de binnenvaart een vanzelfsprekend alternatief is: ook zonder vergroening veel groe­ner dan de rest.

Te beginnen met die afschuwelijke metafoor van ‘het motorblok’ te vervangen door ‘het casco’ (als alternatieve metafoor). Een casco drijft alvast en heeft alleen nog een duwtje nodig om te kunnen varen. En als je geen absolute meerderheid hebt, moet je roeien met de riemen die je hebt. Harstikke groen.

Je moet er niet aan denken dat deze formatie mislukt en je in de afgrond duikt van verkeerde populisten. Kijk in elk willekeurig geschiedenisboekje hoe dat afloopt. Of beter nog: even Googelen hoe dat ook al weer zat.
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.