Groen dilemma

Vroeger stond groen voor de natuur, toen werd het het milieu, daarna het klimaat en duurzaamheid en nu zijn we weer terug bij groen. Groen is echt een supermooie kleur (deze krant is de laatste om dat te ontkennen). Het is de kleur van chlorofyl, dat is Latijn voor bladgroen, een nogal ingewikkeld stofje dat onmisbaar is in de omzetting van (zon)licht in energie bij planten. Het staat daarmee aan de basis van alle beestjes en plantjes. Daar horen wij ook bij en het kan geen kwaad af en toe te bedenken dat het groen dat verantwoordelijk is voor vrijwel al het leven geen luxe is, maar noodzaak. We kunnen niet zonder.

Icons_2015_EenPotNat
Vorige week hoorde ik Corien Wortmann op Radio 1 vertellen over de investeringen (beleggingen) van het pensioenfonds voor onderwijs en ambtenaren ABP. Corien zat tien jaar lang in het Europees Parlement, weliswaar namens het CDA, maar eigenlijk zat ze er voor de binnenvaart. (Vinden wij, toch?) Tegenwoordig is ze bestuursvoorzitter van genoemd pensioenfonds. Ze legde eerlijk het dilemma uit tussen financiële belangen en de goeie bedoelingen om te ‘vergroenen’.

Stoppen met geld steken in fossie­le brandstoffen is te simpel, want uiteindelijk moeten die 2,8 miljoen (semi-)ambtenaren straks wel een goed pensioen hebben. Maar de wil is er en er wordt belegd in Eneco, dat toch op zijn beurt weer geld steekt in wind­energie. Wat een macht eigenlijk.

Door de beleggingen te verleggen is de kinderarbeid verminderd, vertelde Corien, maar de tabaksindustrie blijft toch wel een lekker rendement opleve­ren voor die 2,8 miljoen. Geen idee hoeveel van hen rookt (en min­der kans heeft om de pensioen­leeftijd te halen).

In de binnenvaart wordt meten aan de pijp gezien als een vorm van vergroening. Dat is geen grapje. Het is gewoon veel eerlijker om tijdens het varen te meten hoeveel viezigheid er uit de uitlaat komt dan het alleen in een ideale testsituatie te meten. Vervolgens moet je er iets mee doen: langzamer varen? Dure investeringen doen in nabehandelingstechnieken? Het dilemma blijft: kies je voor meer rendement of kies je voor groen?

Corien houdt het erop dat op de lange termijn die twee zaken samenkomen. Dat kan wel zo zijn, maar intussen moet je wel nog voor het einde van de maand je rekeningen betalen. Je staat niet alleen in dat dilemma. De eerste pennenstreek die Obama zette toen hij president werd in 2009 was tekenen voor een steunprogramma van 500.000.000.000 dollar voor de auto-industrie. En dat was een good guy.
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.