Het wonder

Als het BVB verdwijnt, gaat me dat aan het hart, maar dat is geen reden om het niet op te doeken. Na 27 jaar moet je de kussens opschudden en kijken of er nog wel effec­tief en efficiënt wordt gewerkt.
Nou, eigenlijk moet je dat elke week, elke maand en elk jaar doen.

Als je op een kwaaie dag tot de conclusie komt dat het niet meer werkt, dan moet je ermee kappen,
iets nieuws beginnen, liefst met een schone lei. BLN-Schuttevaer vindt dat de promotie van de binnenvaart beter in eigen huis kan, in plaats van in een organisatie die mede bestuurd wordt door andere organisaties. Je kan slagvaardiger werken als je zelf de beslissingen neemt. En BLN is een krachtige organisa­tie met goeie mensen die capabel de binnenvaart kunnen vertegenwoordigen, en dat ook al doen.

De grondslag van BLN was een vérgaande samenwerking van organisaties in de binnenvaart. Zo vérgaand dat ze samen één organisatie vormen. Het BVB is ook een samenwerking tussen organisaties. Toen in 1989 het BVB tot stand kwam, waren dat er een stuk of 15. Het was een wondertje dat ze allemaal bereid waren aan dezelfde tafel te zitten en eendrachtig de promotie van de binnenvaart ter hand namen.

Het is een nog groter wonder dat het 27 jaar heeft standgehouden, ondanks alle verschuivingen in de vertegenwoordiging van de binnenvaart. Soms moesten ze over eieren lopen, maar de betrokkenen herinnerden zich hoe het was vóór 1990, toen alleen de toerbeurtvereniging Noord-Zuid centen over
had voor binnenvaartreclame.

De samenwerking in het BVB is van een heel andere orde dan BLN. Het BVB heeft niets te vertellen over de in het bestuur deelnemende organisaties. Voor de meeste deelnemers was één van de harde voorwaarden voor de medewerking dat de toen nieuwe club zich louter zou gaan bezighouden met reclame voor de hele sector. Dat leek heel beper­kend, maar uiteindelijk is dat misschien wel een zegen geweest.

Elke week, elke maand, elk jaar moest het BVB aan die eis blijven voldoen. Zo hield het tevens de financiële steun van de sector, van het Havenbedrijf en van het ministerie. Er wordt druk gesleuteld aan meer verweving met de andere clubs die volgens deze wonderformule werken, BTB en EICB. Dat is flink schudden met de kussens.

Mocht BLN besluiten het werk van het BVB over te nemen, dan zorgt dit voor nog meer opschudding. Ik hoop van harte dat de kussens het overleven.
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.