Uitstoot

Lees je ineens dat de ESO drie planeten heeft ontdekt, waarop leven zoals op aarde mogelijk is. Ik wist helemaal niet dat de ESO daarnaar op zoek was. Wat een dramatisch andere focus dan het welvaren van de schipper. Hebben we onze eigen planeet zo vervuild dat we naar een andere willen? Zou een extra roetfiltertje niet meer genoeg zijn om de Aarde te redden? Geen paniek, ESO staat hier voor European Southern Observatory, jongens en meisjes die fantaseren over verre ruimtereizen. Onze eigen Europese Schippers Organisatie blijft met beide benen op de grond.

Volgende nieuwsbericht, vorige week in het AD: Vervoer vervuilt meer dan gedacht. In opdracht van milieuorganisaties heeft CE Delft voor het eerst onderzocht wat de CO2-uitstoot van scheepvaart en luchtvaart is. Om te voorkomen dat dit aandeel blijft groeien, bevelen de organisaties vliegtax en kilometerheffing aan.

Icons_2015_EenPotNat

Reactie? Ik weet niet waar ik moet beginnen. ‘Voor het eerst’ worden lucht- en scheepvaart op één hoop gegooid. Dat is inderdaad origineel. Ergens wel logisch dat het nooit eer­der is gedaan, want je schiet er niks mee op. Dan: CO2 is geen vervuiling. Alleen komt het bij veel energie­verbruik in zulke ontzaglijke hoe­veelheden vrij dat de atmosfeer uit evenwicht raakt.

De milieugroepen komen niet met maatregelen voor de scheepvaart. Dat blijft natuurlijk ook lastig als je wilt dat de totale uitstoot van mobiliteit op de planeet afneemt. Want daar gaat het over bij CO2-uitstoot. Echte vervuiling is vaak een lokaal probleem. We leven echter allemaal in dezelfde atmosfeer (tenzij we natuurlijk naar een andere planeet verhuizen) dus CO2-uitstoot is geen Nederlands probleem. Je bereikt al heel veel als je erin slaagt binnen die wereldwijde mobiliteit zelfs zonder de economie of de welvaart schade toe te brengen, een verschuiving te realiseren.

Dat moet je niet aan de overheid overlaten. Prima dat de binnenvaart wil lobbyen in Brussel, maar je moet niet denken dat je Europese Commissieleden kan laten ontsporen terwijl 50 doorgewinterde spoorlobbyisten bij ze op schoot zitten. Zet die lui in hun doorgewinterde hemd en doe het zelf. Zoals het bedrijfsleven (ik mag hier zelfs ‘we’ zeggen) de nieuwe website binnenvaartcijfers.nl heeft opgezet. Kijk, wij hebben de luchtvaart buiten beschouwing gelaten. Je moet geen appels met biefstuk vergelijken om te weten dat een appel goed is voor het milieu en een biefstuk niet.

Trouwens, wie wil er afhankelijk zijn van de overheid? Voor je het weet krij­gen boze witte (of gebleekte) mannen het voor het zeggen. Dan zou je toch heus op een andere planeet willen wonen.
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.