Virtueel meevaren op Maritime Industry

Op 9, 10 en 11 mei wordt de vakbeurs Maritime Industry weer gehouden in de Evenementenhal te Gorinchem. Uiteraard zijn de binnenvaartorganisaties weer aanwezig om al uw vragen te beantwoorden en met u in gesprek te gaan. In stand 224 bundelen het Bureau Telematica Binnenvaart, Binnenvaart Netwerk Diensten, Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart en het Bureau Voorlichting Binnenvaart de krachten in een gezamenlijke stand.

Het BVB zet zich dit jaar in om de instroom voor toekomstig gekwalificeerd personeel te bevorderen. Middelen die we inzetten om jongeren enthousiast te maken zijn bijvoorbeeld onze nieuwe posters met augmented reality en divers foldermateriaal.

Het BVB is echter van mening dat de binnenvaart ‘beleven’ de beste reclame is voor de bedrijfstak. Iedereen die meevaart aan boord van een schip is op een of andere manier gegrepen of onder de indruk en enthousiast.

Alle jongeren en andere geïnteresseerden aan boord meenemen om hen enthousiast te maken is organisatorisch onmogelijk. Het BVB heeft daarom the second best thing: virtueel aan boord stappen. Het BVB heeft namelijk een virtual reality-bril aangeschaft met een uitgebreide binnenvaartsimulatie. Dit is mogelijk gemaakt door het Nederlandsch Binnenvaartbureau en EOC Scheepsverzekeringen.

Met de bril op en een echt control panel voor je stap je als het ware aan boord en kun je zelf een stuk varen. In de simulatie zitten diverse scenario’s, zoals het invaren van een sluis of door een havengebied manoeuvreren.

Het is vergelijkbaar met een simulator, maar dan levensechter en bovendien handzamer en moderner. Niet alleen tijdens beurzen, de beroepenfeesten of havendagen maar ook tijdens de open dagen van de binnenvaartopleidingen zal deze bril ingezet worden.

Hij is al hier en daar getest in de praktijk, maar de echte primeur zal zijn tijdens Maritime Industry. Bent u op de beurs? Loop dan even langs in onze stand en ervaar het zelf.

Daarnaast organiseert de binnenvaart op 10 mei the Blue Road Dag in het speciaal opgezette KennisTheater in Hal 2 op de eerste verdieping van de Evenementhal. Daar wordt een dagvullend programma aangeboden met korte sessies over diverse actuele onderwerpen in de binnenvaart. Het programma staat op de diverse websites van de organisaties en op de beurswebsite. Ook kunt u die dag een programma in de stand krijgen. We zullen deze tevens in de diverse vakbladen plaatsen.

We hopen u in het KennisTheater te ontmoeten. Ook het BVB zal hier twee onderwerpen verzorgen, namelijk hoe we meer lading naar het water kunnen krijgen en hoe we voor later goed en gekwalificeerd personeel kunnen vinden. Graag denken we hier samen met u over na.
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.