Wederzijds begrip

In deze tijd van onrust met politieke rellen, oorlogen, hongersnood, boord­controles en hoge werkdruk is het soms moeilijk om de rust te bewaren. Door alle onrust nemen we niet altijd de tijd om ons te verdiepen in de materie. We denderen maar door, want hoe dan ook, het werk moet op tijd af. Dat is heel begrijpe­lijk, maar daardoor speelt onbegrip vaak een grote rol.

Onbegrip begint vaak met onwetendheid. Niet dat je intelligentie onderschat wordt, maar soms ontbreekt het je gewoon aan informatie over bepaalde zaken. Dat is heel menselijk en niet uitzonderlijk.


Zo heeft de binnenvaart ook een eigen cultuur. Tenminste, dat wordt zo ervaren door mensen die niet oorspronkelijk uit de binnenvaart komen. Voordat je de stuurhut of de woning betreedt, gaan de schoenen uit en de uitdrukking ‘his home is his castle’ is zeker van toepassing in de binnenvaart. De stuurhut geeft soms uiting aan de liefhebberij van de bewoners. Hele verzamelingen worden trots uitgestald in de stuurhut of een matje met ‘welcome’ geeft eenvou­digweg extra glans aan het schip.

Om meer inzicht te krijgen in de werkzaamheden van schippers en de Nationale politie te water, hebben de baliemedewerkers in ploegen een dagje meegevaren aan boord een patrouillevaartuig van de politie. De SAB-medewerkers gingen met de poli­tie mee bij controle aan boord om een indruk op te doen en eventueel hulp te bieden bij vragen.

Onder meer werd er gekeken of de vaartijdenboeken en de dienstboekjes correct waren ingevuld en er werd gecontroleerd op onverwachte functieverhogingen, valse stempels enzovoort… Zowel aan boord met de schippers als met de politie werd veel informatie uitgewisseld. Er werd echt de tijd genomen om aan de schippers uit te leggen waarom sommige zaken soms anders worden beoordeeld dan gedacht.

Op beide vaardagen viel sterk op dat de bezochte schippers erg blij waren met de uitleg. Ze vertelden dat je als schipper vaak zo druk bent dat je lang niet altijd de tijd neemt om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit. Dat kan een hele teleurstelling zijn als je met valse verwachtingen een bezoek brengt aan de SAB-balie. Door de juiste informatie te hebben, is er veel meer respect en begrip voor elkaars situatie.

Natuurlijk is het niet mogelijk om elke dag SAB-personeel mee te laten varen met de politie, maar u kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen. Ook vindt u op onze internetsite www.sabni.nl veel antwoorden op uw vragen. Binnen haar mogelijk­heden zal de SAB er alles aan doen om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.