Gitte bevestigt goede samenwerking TeamCo en Jaegers

Wie op dit moment het ruim 20.000 vierkante meter grote terrein van TeamCo Shipyard aan de Bakkersdam in Heusden oprijdt, krijgt een uitstekend beeld van de vele mogelijkheden van de werf. Er liggen maar liefst zes passagiersschepen voor complete renovatie, (schade)reparatie en/of een winterbeurt. Verder vinden er bij diverse type binnenvaartschepen reparaties boven de waterlijn plaats.

Langs de 280 meter lange kade kunnen zes schepen tegelijk onder de drie torenkranen liggen, zodat er ook nog plaats is voor de afbouw van de tanker Gitte. Deze bijna 2.800 ton metende tanker is een turnkeyproject in opdracht van Reederei Jaegers.

Ondanks de drukke werkzaamheden lukte het Gerrie van Tiem en Marcel Zweers ook nog een compleet nieuw kantoorpand in gebruik te nemen en in het bezit te komen van het felbegeerd Lloyds-certificaat ISO 9001:2015. Begin mei is er een open dag bij TeamCo, waarbij op gepaste wijze wordt stilgestaan bij deze spraakmakende gebeurtenissen.

 

5gitte_2

Terugkomen

De klant en het product komen bij de connecting specialists uit Heusden altijd op de eerste plaats, met als resultaat dat TeamCo over een tevreden klantenkring beschikt die geregeld terugkomt. De Vlaamse rederij Somtrans en de Duitse rederijen Deymann en Jaegers zijn daar slechts een paar voorbeelden van.

De eerste samenwerking met Jaegers vond plaats in 2011 met de afbouw van de 1.626 ton metende tanker Peter. Begin dit jaar vond de oplevering plaats van de bijna 2.800 ton metende tanker Louisa, een zusterschip van de Gitte.

Daarmee houdt de samenwerking met het in 1919 door Josef Jaegers opgerichte Duitse familiebedrijf nog niet op, want er volgen nog diverse nieuwbouwopdrachten.

 

400.000 ton

De vloot van de rederij, die zich in de jaren 50 van de vorige eeuw geheel toelegde op de tankvaart, bestaat uit ruim 200 binnenvaarttankers met in totaal ongeveer 400.000 ton draagvermogen, waarvan er ruim 130 schepen eigendom zijn van de familie Jaegers.

Na de overname van de aandelen van het Rotterdamse Chemgas in 2003 is de expansiedrift van de Jaegers-groep nog niet voorbij, waardoor ook de samenwerking met TeamCo nog niet is afgelopen.

Over de klik die TeamCo heeft met de Duitse rederij zegt Gerrie van Tiem: “We passen goed bij elkaar, omdat we allebei no-nonsense-bedrijven zijn, de persoonlijke aanpak vanaf het eerste ontwerp tot en met de oplevering waarderen en die gaan voor hoge kwaliteit. Het moet technisch gewoon top zijn en de afgesproken levertijd moet kloppen. Iets wat voor ons overigens voor zich spreekt.”

 

Zusterschepen

TeamCo beschikt over een hecht team met veel expertise in huis. Daarnaast worden de benodigde vakmensen ingehuurd en wordt samengewerkt met bedrijven die zich ruimschoots hebben bewezen in de (afbouw)wereld van de binnenvaart.

Zo is het casco voor de tanker Gitte geleverd door de broers Gerrit en Reinder de Jonge uit Lochem en gebouwd op hun eigen scheepswerf in Kladovo. De tanker is 110 x 11,45 x 3,28 meter en meet 2.772 ton. De acht tanks zijn tijdens de afbouw in Heusden gecoat door de Cornet Groep uit Werkendam. Marine Power Drechtsteden leverde de hoofdmotor: een Cummins QSK38M1 van 1.420 pk bij 1.600 toeren.

De Waal Machinefabriek leverde onder andere de Stuwa schroefasinstallatie met schroefasrem en het EasyFlow-roersysteem; optimale scheepsdynamica en volgens de fabrikant het meest duurzame en groene roersysteem dat er bestaat.

5gitte_1

ISO

TeamCo voldeed al aan heel veel eisen om opgenomen te worden in het Lloyds Register of Quality Assurance. Nu ook alle procedures zijn gevolgd en gedocumenteerd ontving de scheepswerf eind 2016 het ISO-certificaat 9001:2015.

“Het is niet alleen voor onszelf een bevestiging dat we goed bezig zijn, maar ook voor de klant. Opdrachtgevers als Jaegers vinden het prettig om met een ISO-gecertificeerd bedrijf te werken”, stelt een tevreden Gerrie van Tiem.

 

tekst en foto’s: Jan Hoek
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.