Euro 2012

In 2008 wonnen we alle drie de groepswedstrijden, en niet zo’n beetje ook. 3-0 tegen Italië en 4-1 tegen Frankrijk. Vervolgens werd Nederland vernederd door Rusland onder leiding van Guus Hiddink. Een droom van de bondscoach van Rusland, Dick Advocaat, door de Grieken zaterdag wreed verstoord. De winst van zaterdag was een droomuitslag voor de gematigde partijen in Griekenland. Daar in Warschau werd zaterdagavond de euro gered. Een land dat het op grote voetbaltoernooien goed doet, is een gelukkig land, zelfs al heb je al zeven maanden geen salaris ontvangen, dan stem je niet extreem.

Het zijn overigens onzichtbare invloeden die de voetballers hebben op de politiek (en wat dies meer zij). Was het helemaal helder, dan zou echt de toekomst van Poetin niet overgelaten worden aan de kunsten van een Haagse oud-voetballer, of misschien was Poetin in de war omdat Dicky ook door het leven gaat als ‘de kleine generaal’.
Even tussendoor: ik schrijf dit op zondagochtend en check even de geboorteplaats van Dick Advocaat op Wikipedia en nu valt m’n mond toch open van verbazing als ik zie dat zijn verlies van Griekenland van de avond ervoor er al netjes vermeld staat.
Zijn wij blij met de nieuwe situatie in Griekenland? Waren we ze niet liever kwijt geweest? Zij uit de euro, dan zijn wij weer rijker. Dat laatste is helemaal niet gezegd, want je weet niet wat voor chaos je aanricht als je het eerste dominosteentje omkegelt. Maar zelfs al zou het zo zijn, dan nog moet je je afvragen of we zo de wereld waarin we leven, willen inrichten. Anderen als schuldige aanwijzen en je vervolgens afsluiten voor buitenlanders. Lekker modern denken. De volgende stap is dat internet wordt geblokkeerd en Wikipedia selectief weergegeven. Dan worden we een Europese versie van Noord-Korea. Moet je je voorstellen dat het Nederlands elftal straks in Brazilië asiel aanvraagt en dus niet meer terugkeert. Nou ja, elk nadeel heb z’n voordeel.

Michel Gonlag
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.