Ecotanker Amulet is Schip van het Jaar

De ecotanker Amulet van de compagnons Jansen en Van der Molen is gekozen als Schip van het Jaar 2011. De KNVRS-prijs werd donderdag 3 november uitgereikt tijdens van het Maritime Awards Gala in Hilversum.

Ton van der Molen (links) en Igor Jansen in gepsrke met Anita Witzier. Rechts Cees Moolenburgh, voorzitter van Maritime Awards Gala. (foto Hans Heiligers)
 

Er werden nog vier andere prijzen uitgereikt op het gala. De VNSI Timmersprijs werd gewonnen door Bart van Oers. IHC Merwede won de HME Maritime Innovation Award met het Spudguard Systeem. De KVNR Shipping Award ging dit jaar naar Dockwise Shipping. De KVNR beloonde Stichting ProSea met een eervolle vermelding. De winnaar van de HISWA Excellence Award, jachtbouwer Dick Boon, was al eerder bekendgemaakt.

Maritime Week
Thecla Bodewes, Zakenvrouw van het Jaar 2011 en directeur eigenaar van Scheepswerven Bodewes, Scheepswerf De Kaap en Maritima Green Technolgy, opende het Maritime Awards Gala en gaf daarmee tegelijkertijd de aftrap voor de eerste editie van de Maritime Week. Ook overhandigde zij vier van de vijf awards. Gastvrouw van de avond was Anita Witzier. In de uitverkochte Studio 21 waren ruim 730 gasten aanwezig.

VNSI Timmersprijs – Bart van Oers
Bart van Oers won de VNSI Timmersprijs met ‘Packing: een snelle methode om haalbare scheepsontwerpen te genereren’. Een goed scheepsontwerp is een compromis tussen veelal strijdige ontwerpeisen. Om een goed compromis te vinden, is het nodig om veel alternatieve ontwerpen te maken en te vergelijken. Bart van Oers ontwikkelde volgens de jury een baanbrekende methode om deze alternatieven snel te maken en de beste oplossing te vinden. Hij doet dat door de indeling van het schip in de vorm van dozen te beschrijven en die slim te schakelen. Vooral voor complexe schepen wordt daarmee de ontwerptijd verkort.

HME Maritime Innovation Award – IHC Merwede
Het Spudguard Systeem is een oplossing om spudpalen op cutterzuigers te beschermen tegen de krachten in de golven. Omdat de Spudguard de verbinding tussen schip en spudpaal flexibel maakt op het moment dat deze kracht te groot wordt, wordt de spudpaal beschermd. Dat scheelt tijd en geld, want een afgebroken spudpaal veroorzaakt vaak schade aan het schip. De Spudguard kan bovendien uitgewisseld worden met een conventioneel systeem zonder dat het schip aangepast hoeft te worden.

KNVTS Schip van het Jaar Prijs – mts Amulet 
De compagnons Jansen en Van der Molen hebben volgens de jury met de Amulet een bijzonder zuinig en milieuvriendelijk binnenvaartschip in de vaart gebracht. De combinatie van diesel-elektrische voortstuwing, in hoogte verstelbare roerpropellers en een aangepaste vorm van het achterschip maken het mogelijk om in alle omstandigheden zuinig te varen. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt verder beperkt door dieselmotoren met katalysatoren, waardoor ruimschoots wordt voldaan aan de strengste eisen.

KVNR Shipping Award – Dockwise Shipping 
Dockwise Shipping BV won de KNVR Shipping Award 2011 met het boegloos zware ladingschip de Dockwise Vanguard. Om ook in de toekomst de steeds groter wordende projectladingen te kunnen vervoeren, heeft zware transport expert Dockwise dit uniek halfafzinkbaar schip ontworpen. Doordat de Dockwise Vanguard geen conventionele boeg heeft en de accommodatie in haar geheel aan stuurboordzijde is geplaatst, is de dekruimte gelijk aan de hoofdafmetingen van het schip. De jury van de KVNR Shipping Award was behoorlijk onder de indruk van deze inzending. Dockwise is voorlopig de eerste en enige op het gebied van zwaar transport waarmee een nieuw marktsegment wordt gecreëerd en waardoor de werkgelegenheid bij deze in Nederland gevestigde reder zal groeien.
Stichting ProSea krijgt voor de ontwikkeling van de modelcursus ‘Marine Environmental Awareness’ een eervolle vermelding. Deze milieucursus is een tweedaags programma voor zeevarenden die hierdoor actief worden betrokken bij duurzame scheepvaart en bescherming van de zee. Voor landen aangesloten bij de International Maritime Organization (IMO) wordt deze cursus verplicht gesteld. De jury vindt dat ProSea op deze wijze bijdraagt aan een positieve uitstraling voor de Nederlandse maritieme sector.

HISWA Excellence Award – Jachtontwerper Dick Boon
Dick Boon is de winnaar van de HISWA Excellence Award 2011. Hij is sinds 1961 een veelzijdig jachtontwerper en grondlegger van het wereldwijd bekende ontwerpbureau Vripack in Sneek. Juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming: ‘Dick Boon is een waterman in hart en nieren. Hij tekende als kind als bootjes en doet dat eigenlijk nog steeds. Met zijn talent heeft hij Nederland als jachtbouwland op de kaart gezet. Zijn bijdrage is voor de watersportindustrie van wezenlijk belang. Zijn vooruitstrevende visie en veelzijdigheid leidden tot veel jachtontwerpen met de Doggersbank-jachten als één van de bekendste. Jachtbouwend Nederland kan trots op hem zijn.’ Zijn dochter Mieke Boon – de jachtbouwer verblijft in het buitenland – nam de lifetime achievement award namens haar vader met trots in ontvangst.

Het Maritime Awards Gala wordt georganiseerd door de Stichting Maritieme Prijzen. In deze stichting zijn vertegenwoordigd Scheepsbouw Nederland, KVNR, KNVTS, NISS en de HISWA. Hoofdsponsors van deze editie waren IHC Merwede, Damen Shipyards, Wärtsilä, Imtech Marine, NNPC, Navingo en Stichting Nederland Maritiem Land (NML).

 
GEEF JE MENING

Wilt u liever reageren zonder registreren?
- Voer uw commentaar in
- Vul uw naam en e-mailadres in
- Vink "Ik reageer liever als gast" aan
- Druk op de pijl om de reactie te plaatsen.